środa

Witam, Dziś z uczestnikami robiliśmy makaron z sosem beszamelowym i pieczarkami. Instruktorka dała mi dwie porcje za wczoraj i za środę co mi zjedli 😁😁 i sok owocowy pomarancze jabłko marchew- miksujemy
składniki
500 g pieczarek
500 g makaronu ( rurki lub innego)
sól i pieprz

na sos beszamel :
500 ml mleka
30 g mąki pszennej
30 g masła
szczypta soli


przygotowanie 

Makaron gotować według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzić .
Na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju dać pieczarki i smażyć  do momentu odparowania wody .
Po usmażeniu pieczarek doprawić je pieprzem i solą

Teraz  sos beszamel . W garnku roztopić  masło , do roztopionego dodając mąkę i robić białą zasmażkę . Do zasmażki wlać  mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowując od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje dodać  szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszać





16 komentarzy:

  1. Lubię takie potrawy. Ja bez szynki, bo mięsa nie jem, ale potrawa i tak powinna być dobra. :) Pozdrawiam, miłego dnia życzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieśmiertelny klasyk - prosty i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie proste, klasyczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie ale przydałoby się więcej zdjęć


    blog youtube

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ani to się lasagne zachciało ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pieczarkami musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj pyszotka! Chyba wpadniemy na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie przepyszne słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No i teraz zgłodniałam. Jutro będę miała szansę się popisać przed rodziną ;)

    OdpowiedzUsuń