Dzisiaj obchodzimy Dzie艅 Najwy偶szej Izby Kontroli 馃檪 jak czytamy na stronie nik.gov.pl: "Najwy偶sza Izba Kontroli kontroluje dzia艂alno艣膰 organ贸w administracji rz膮dowej, Narodowego Banku Polskiego, pa艅stwowych os贸b prawnych i innych pa艅stwowych jednostek organizacyjnych z punktu widzenia legalno艣ci, gospodarno艣ci, celowo艣ci i rzetelno艣ci." 馃檪 

Dzi艣 robi艂am ciasto z musli 

Sk艂adniki:

  • 155 g mi臋kkiego mas艂a.
  • 1 szklanka cukru.
  • 1,5 szklanki m膮ki pszennej.
  • 2/3 szklanki pszennego musli z owocami tropikalnymi.
  • 1 czubata 艂y偶ka kakao.
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia.

( mo偶na doda膰 jajko- ja robi艂am bez jajek..


Mas艂o i cukier zmiksowa膰 razem na g艂adk膮 jednolit膮 mas臋. Najlepiej p艂ask膮 ko艅c贸wk膮 miksera.

Wsypa膰 m膮k臋, musli i wymiesza膰 na 艣rednich obrotach miksera.

Powinno powsta膰 g臋ste, mokre ciasto.

Foremk臋 okr膮g艂膮 (24 cm.) lub kwadratow膮 (u mnie 23 cm x 27 cm) posmarowa膰 mas艂em i wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.

Oko艂o po艂ow膮 ciasta wylepi膰 dno formy, na cie艣cie rozsmarowa膰 r贸wn膮 warstw膮 konfitur臋. Pozosta艂e ciasto kawa艂kami pouk艂ada膰 na wierzchu. 

Wstawi膰 ciasto do nagrzanego do 175 st.C. piekarnika i piec ok. 25 min.  Wyj膮膰 z piekarnika i studzi膰 w formie na kuchennej kratce przez 10 min. Nast臋pnie wyj膮膰 i ca艂kowicie wystudzi膰.

Przestudzone ciasto pola膰 czekoladow膮 polew膮.


Na 1,5 szklanki cukru przypada 8 艂y偶ek wody. Ca艂o艣膰 gotujemy na ma艂ym ogniu, ca艂y czas mieszaj膮c tak, aby cukier rozpu艣ci艂 si臋 jeszcze przed wrzeniem wody. Gdy uzyskamy ju偶 jednolit膮 i g臋st膮 mas臋, przestajemy miesza膰 艂y偶k膮, a delikatnie obracamy sam膮 patelni膮 do zako艅czenia procesu powstawania karmelu.

Smacznego 馃檪




Komentarze

  1. Lubi臋 musli i takie ciasto napewno by mi smakowa艂o

    OdpowiedzUsu艅
  2. Tych dni tyle, 偶e ci臋偶ko o ka偶dym pami臋ta膰, a tego raczej nie b臋d臋 obchodzi膰. ;)

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz