Witam no to dzi艣 musz臋 si臋 pochwali膰. Jedna z uczestniczek nie mia艂a kanapki na 艣niadanie, a ja si臋 podzieli艂a, a potem zaprowadzi艂am j膮 do sali. A instruktorki jeszcze tak na mnie krzycz膮 馃槩馃槩.
No i robili艣my mini pizz臋
ciasto dro偶d偶owe
SK艁ADNIKI
25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y (lub 7 g instant)
150 ml ciep艂ej wody
1/2 艂y偶eczki cukru
250 g m膮ki pszennej
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶ka oliwy
przygotowanie
艢wie偶e dro偶d偶e ociepli膰 w temperaturze pokojowej. Przygotowa膰 rozczyn: dro偶d偶e rozpu艣ci膰 w ciep艂ej wodzie, doda膰 2 艂y偶ki m膮ki oraz cukier, dok艂adnie wymiesza膰 i odstawi膰 na ok. 10 minut do wyro艣ni臋cia M膮k臋 przesia膰 do miski, wymiesza膰 z sol膮, zrobi膰 wg艂臋bienie w 艣rodku i wla膰 w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarnia膰 艂y偶k膮 m膮k臋 do 艣rodka i przez 2 - 3 minuty miesza膰 sk艂adniki, pod koniec dodaj膮c jeszcze oliw臋.Po艂膮czone sk艂adniki wy艂o偶y膰 na stolnic臋 opr贸szon膮 m膮k膮. Wyrabia膰 przez ok. 15 minut a偶 ciasto b臋dzie elastyczne i g艂adkie Wyrobione ciasto w艂o偶y膰 do du偶ej miski, przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 na ok. 1 godzin臋 do wyro艣ni臋cia.Wyro艣ni臋te ciasto wyj膮膰 na stolnic臋 i chwil臋 pozagniata膰. Podzieli膰 na 2 cz臋艣ci, uformowa膰 z nich kulki i od艂o偶y膰 na ok. 7 minut pod 艣ciereczk膮.Blaszki (tortownice) posmarowa膰 oliw膮. W艂o偶y膰 na 艣rodek kulk臋 ciasta, delikatnie sp艂aszczy膰 i rozci膮ga膰, rozprowadzaj膮c palcami po ca艂ej powierzchni dna, zaczynaj膮c od 艣rodka i zostawiaj膮c niewielki "wa艂eczek" na brzegu . UWAGA: najlepiej robi膰 to kilkoma etapami, ciasto na pocz膮tku spr臋偶ynuje i "cofa si臋" ale je艣li odczekamy chwil臋 b臋dziemy mogli je dalej rozci膮ga膰.
Wy艂o偶y膰 cienk膮 warstw臋 SOSU POMIDOROWEGO, ser* oraz ulubione dodatki. Odczeka膰 ok. 15 minut a偶 ciasto podro艣nie, nast臋pnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut Mieli艣my z pieczarkami. papryk膮 i serem..
No i robili艣my mini pizz臋
ciasto dro偶d偶owe
SK艁ADNIKI
25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y (lub 7 g instant)
150 ml ciep艂ej wody
1/2 艂y偶eczki cukru
250 g m膮ki pszennej
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶ka oliwy
przygotowanie
艢wie偶e dro偶d偶e ociepli膰 w temperaturze pokojowej. Przygotowa膰 rozczyn: dro偶d偶e rozpu艣ci膰 w ciep艂ej wodzie, doda膰 2 艂y偶ki m膮ki oraz cukier, dok艂adnie wymiesza膰 i odstawi膰 na ok. 10 minut do wyro艣ni臋cia M膮k臋 przesia膰 do miski, wymiesza膰 z sol膮, zrobi膰 wg艂臋bienie w 艣rodku i wla膰 w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarnia膰 艂y偶k膮 m膮k臋 do 艣rodka i przez 2 - 3 minuty miesza膰 sk艂adniki, pod koniec dodaj膮c jeszcze oliw臋.Po艂膮czone sk艂adniki wy艂o偶y膰 na stolnic臋 opr贸szon膮 m膮k膮. Wyrabia膰 przez ok. 15 minut a偶 ciasto b臋dzie elastyczne i g艂adkie Wyrobione ciasto w艂o偶y膰 do du偶ej miski, przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 na ok. 1 godzin臋 do wyro艣ni臋cia.Wyro艣ni臋te ciasto wyj膮膰 na stolnic臋 i chwil臋 pozagniata膰. Podzieli膰 na 2 cz臋艣ci, uformowa膰 z nich kulki i od艂o偶y膰 na ok. 7 minut pod 艣ciereczk膮.Blaszki (tortownice) posmarowa膰 oliw膮. W艂o偶y膰 na 艣rodek kulk臋 ciasta, delikatnie sp艂aszczy膰 i rozci膮ga膰, rozprowadzaj膮c palcami po ca艂ej powierzchni dna, zaczynaj膮c od 艣rodka i zostawiaj膮c niewielki "wa艂eczek" na brzegu . UWAGA: najlepiej robi膰 to kilkoma etapami, ciasto na pocz膮tku spr臋偶ynuje i "cofa si臋" ale je艣li odczekamy chwil臋 b臋dziemy mogli je dalej rozci膮ga膰.
Wy艂o偶y膰 cienk膮 warstw臋 SOSU POMIDOROWEGO, ser* oraz ulubione dodatki. Odczeka膰 ok. 15 minut a偶 ciasto podro艣nie, nast臋pnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut Mieli艣my z pieczarkami. papryk膮 i serem..
Luvi臋 tak膮 domow膮 pizz臋!
OdpowiedzUsu艅Wypr贸buje jutro bo c贸rka lubi pizze ale jakos nigdy mio nie wychodzi fajne ciasto.
OdpowiedzUsu艅A mi si臋 w艂a艣nie tego ciasta nie chce nigdy wyrabia膰 馃榾
OdpowiedzUsu艅To prawda ja te偶 mam zawsze problem z ciastem :(
OdpowiedzUsu艅Domowa pizza jest najlepsza :)
OdpowiedzUsu艅Oj troch臋 dawno mnie tu nie by艂o... Mmm uwielbiam tak膮 pizz臋 domowej roboty <3
OdpowiedzUsu艅Prosty przepis!
OdpowiedzUsu艅Przydatny przepis, na pewno go wykorzystam.
OdpowiedzUsu艅Teraz to mam ochot臋 na pizz臋 :)
OdpowiedzUsu艅Ale偶 bym zjad艂a tak膮 domow膮 pizz臋!
OdpowiedzUsu艅Super! Przepis idealny, gdy ma sie ochote na domow膮 pizze :)
OdpowiedzUsu艅