poniedziałek, sierpnia 22, 2022

 Dzisiaj przygotowałam dla was makaron z sosem pieczarkowym, który zrobisz w kilka chwil. Prosty przepis, a pyszny domowy smak. 


Składniki:
  • pieczarki300 g
  • Makaron200 g
  • cebula1 szt.
  • bulion drobiowy200 ml
  • śmietana 18%50 g
  • mąka15 g
  • olej15 ml
  • sól3 g
  • pieprz

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2.  Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. 
  3. Pieczarki myjemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej.
  5.  Przesmażamy na złoto cebulę. 
  6. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.
  7.  Całość mieszamy i podsmażamy.
  8.  Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. 
  9. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. 
  10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron dodajemy do sosu i mieszamy.

  

3 komentarze:

  1. Brzmi smacznie! Może zrobię w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Martyna K12:06 AM

    Dania z makaronem należą do moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczarki i makaron fantastycznie komponują się smakowo. :)

    OdpowiedzUsuń