Dzisiaj przygotowałam dla was makaron z sosem pieczarkowym, który zrobisz w kilka chwil. Prosty przepis, a pyszny domowy smak.
Składniki:
- pieczarki300 g
- Makaron200 g
- cebula1 szt.
- bulion drobiowy200 ml
- śmietana 18%50 g
- mąka15 g
- olej15 ml
- sól3 g
- pieprz
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
- Pieczarki myjemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Przesmażamy na złoto cebulę.
- Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.
- Całość mieszamy i podsmażamy.
- Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy.
- Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Brzmi smacznie! Może zrobię w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńDania z makaronem należą do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńPieczarki i makaron fantastycznie komponują się smakowo. :)
OdpowiedzUsuń