przepis na Zapiekany Ser
Składniki:
- 200 g sera (np. mozzarella, gouda, cheddar)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła (np. oregano, bazylia)
- Opcjonalnie: pokrojone warzywa (np. pomidory, papryka), szynka lub boczek
Instrukcje:
1. Pokrój ser na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Jeśli chcesz dodać warzywa lub szynkę, pokrój je na małe kawałki.
2. W misce wymieszaj jajko z mąką. Dodaj przyprawy według uznania. Możesz również dodać pokrojone warzywa i/lub szynkę.
3. Wymieszaj ser z przygotowaną masą jajeczną i przyprawami. Jeśli chcesz, możesz posypać całość bułką tartą.
4. Przełóż mieszankę do naczynia przeznaczonego do mikrofalówki. Wybierz naczynie, które można stosować w mikrofalówce i które ma odpowiednią pojemność.
5. Gotuj na wysokiej mocy przez 3-5 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od mocy Twojej mikrofalówki, więc sprawdzaj co jakiś czas. Ser powinien się roztopić i uzyskać lekko złocisty kolor na wierzchu.
6. Po gotowaniu pozwól zapiekanemu serowi odpocząć przez chwilę przed podaniem. Możesz podać go z ulubionymi dodatkami, np. świeżym pieczywem lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz