Dziś znów zapanowała prawdziwa rewolucja kuchenna! Tym razem trafiło aromatyczne spaghetti z warzywami. W kuchni panował twórczy chaos – krojenie, siekanie, mieszanie i doprawianie.
Sięgnęłam po kolorowe warzywa – soczystą paprykę, chrupiącą cukinię, słodką marchewkę i cebulę, która nadała całości wyrazistego smaku. Do tego dorzuciłam pomidory, które po krótkim duszeniu zamieniły się w pyszny, gęsty sos. Makaron ugotowany al dente idealnie połączył się z całą kompozycją. Nie mogło zabraknąć aromatycznych przypraw – oregano, bazylii i odrobiny czosnku, które nadały daniu głębi smaku.
Efekt? Prawdziwa uczta! Kolorowe, pachnące danie, które nie tylko cieszyło oko, ale i podniebienie. Gotowanie to nie tylko obowiązek – to sztuka łączenia smaków i zabawa kulinarną kreatywnością. Dziś znów przekonałam się, że w kuchni można eksperymentować bez końca!
Składniki:
20 dag makaronu spaghetti2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu
1 cukinia
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 suszone pomidory z zalewy
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
parmezan do posypania
bazylia
olej
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź. Cebulę i marchewkę obierz, cebule pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce, cukinię pokrój w paski, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, podlej lekko wodą, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą szczyptą cukru oraz pieprzem, wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp parmezanem i bazylią. Podawaj.
Makaron z sosem to dobre danie niemal na każdą okazję. Chyba nie ma osoby, która takiego połączenia nie lubi.
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%! Makaron z sosem to klasyk, który zawsze smakuje dobrze. A jaki sos jest Twoim ulubionym
UsuńJestem wielką fanką wszelkich makaronów, mogę na śniadanie nie jeść pieczywa, aby w obiad cieszyć się przykładowo spaghetti. Izabela Bookendorfina
OdpowiedzUsuń