Dziś robiłam zupę krem z pieczonych pomidorów
Składniki:
-
Pomidory (różne odmiany) – 1,5 kg
-
Czosnek – 1 główka
-
Cebula – duża, ok. 170 g
-
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
-
Sól – 1 płaska łyżeczka
-
Pieprz – 0,5 łyżeczki
-
Bazylia – listki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pieczenie warzyw:
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół) lub 185°C (termoobieg).
-
Pokrój pomidory na kawałki, mini zostaw w całości.
-
Ułóż je skórką do dołu w płytkiej blaszce posmarowanej oliwą (1 łyżka).
-
Dodaj pokrojoną cebulę i główkę czosnku z odciętą górą (nie obieraj!).
-
Całość polej resztą oliwy (3 łyżki) i posyp przyprawami.
-
Piecz ok. 50 minut, aż warzywa będą mocno miękkie. Jeśli się przypiekają – zmniejsz temperaturę.
2. Miksowanie:
-
Wyjmij formę z piekarnika.
-
Wyciskaj miękkie ząbki czosnku, usuń szypułki i ewentualne gałązki z pomidorów.
-
Całość (warzywa + soki z blaszki) przełóż do kielicha blendera.
-
Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Można użyć blendera ręcznego lub próżniowego.
Podanie:
-
Dopraw do smaku – możesz dodać więcej soli, pieprzu, odrobinę cukru lub soku z cytryny.
-
Podawaj z grzankami, pieczywem, oliwą, świeżym pieprzem i bazylią.
-
W wersji z nabiałem świetnie sprawdzi się feta, mozzarella, ricotta, mascarpone, parmezan lub śmietanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz