poniedziałek, maja 19, 2025

 Dziś robiłam zupę  krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

  • Pomidory (różne odmiany) – 1,5 kg

  • Czosnek – 1 główka

  • Cebula – duża, ok. 170 g

  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki

  • Sól – 1 płaska łyżeczka

  • Pieprz – 0,5 łyżeczki

  • Bazylia – listki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Pieczenie warzyw:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół) lub 185°C (termoobieg).

  • Pokrój pomidory na kawałki, mini zostaw w całości.

  • Ułóż je skórką do dołu w płytkiej blaszce posmarowanej oliwą (1 łyżka).

  • Dodaj pokrojoną cebulę i główkę czosnku z odciętą górą (nie obieraj!).

  • Całość polej resztą oliwy (3 łyżki) i posyp przyprawami.

  • Piecz ok. 50 minut, aż warzywa będą mocno miękkie. Jeśli się przypiekają – zmniejsz temperaturę.

2. Miksowanie:

  • Wyjmij formę z piekarnika.

  • Wyciskaj miękkie ząbki czosnku, usuń szypułki i ewentualne gałązki z pomidorów.

  • Całość (warzywa + soki z blaszki) przełóż do kielicha blendera.

  • Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Można użyć blendera ręcznego lub próżniowego.

Podanie:

  • Dopraw do smaku – możesz dodać więcej soli, pieprzu, odrobinę cukru lub soku z cytryny.

  • Podawaj z grzankami, pieczywem, oliwą, świeżym pieprzem i bazylią.

  • W wersji z nabiałem świetnie sprawdzi się feta, mozzarella, ricotta, mascarpone, parmezan lub śmietanka.

Do tego miałam chleb tostowy ze serem i przyprawami robione również w piekarniku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz