środa, października 15, 2025

 Warsztaty kulinarne – nauka przez smak


Dziś w Jastrzębiu , gdy  panuje jeszcze ciemność - wybieram się na warsztaty. . Chmury wiszą nisko nad miastem, jakby nie chciały wpuścić słońca, które nieśmiało stara się przebić przez szarość poranka. Powietrze pachnie wilgocią – zapowiedź deszczu, który ma towarzyszyć nam aż do południa. Temperatura nie przekroczy jedenastu stopni, jakby sama aura współodczuwała z tym dniem – Dniem Dziecka Utraconego.


To szczególny dzień. Dla wielu – niewidoczny w kalendarzu, dla innych – najtrudniejszy z możliwych. Dzień pamięci, refleksji, ciszy. Dzień, w którym światło świec na cmentarzach i w domach znaczy więcej niż słowa. Dzień, w którym mówi się szeptem – albo wcale – o tych, którzy odeszli, zanim zdążyli wypowiedzieć swoje pierwsze słowo.


To dzień wszystkich dzieci, które nie przyszły na świat, albo które odeszły zbyt wcześnie. Dzień matek i ojców, których serca noszą imiona zapisane tylko w duszy. Dzień łez – czasem niewidocznych, ale zawsze prawdziwych. Może ten deszcz nie jest przypadkowy. Może niebo dziś płacze razem z tymi, którzy pamiętają.


Pieczone ziemniaki ze serem – prostota i smak

Warsztaty, a także wszelkie inne placówki naprawdę uczą życia. Dzisiaj na zajęciach w kuchni w praktyce przygotowywaliśmy pieczone ziemniaki ze serem, tiramisu i inne smakołyki. To zupełnie inny poziom od czytania przepisu na ciasteczka czy pierogi w domu 

Ziemniaki pieczone faszerowane w piekarniku, posypane serem, to prostepatenty kuchni, który uczą dbałości i wyczucia czasu tutaj chodzi o upieczenie ziemniaków tak by były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz.. W takich zajęciach na warsztatach każdemu zawodnikowi dają możliwość eksperymentowania i praktykowania dobrego doprawiania i pieczenia ziemniaków. 

Tiramisu – biszkopt i krem w praktyce

Robienie tiramisu podczas warsztatów pozwala zrozumieć, ze nie tylko przepis do sukcesu wystarczy, ale praktyka. Zrobienie biszkoptu, nasączenie go kawą, połączenie z kremem

Myślę ,że warsztaty kulinarne pokazują, że gotowanie przede wszystkim powinno być doświadczeniem, które rozwija nasza kreatywność oraz daje nam możliwość radości z wspólnego gotowania.

Odkryj smak pysznych ziemniaków, które sama upiekłam w kuchni: „Przepis na pieczone ziemniaki w domu”

Poznaj prosty sposób na przygotowanie pysznego tiramisu: „Jak zrobić idealne tiramisu”

Zajrzyj co u nas słychać w trakcie warsztatów kulinarnych: „Warsztaty kulinarne – nasze doświadczenia”


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz