Poranek z chłodem i aromatem dnia
Dziś rano, po drodze na zakupy, po bilety do kina, poczułam, że jesień rozgościła się. Zimny wiatr szczypał mnie w policzki, a ulice pachniały mokrymi liśćmi i świeżością powietrza. Po drodze wstąpiłam po gołąbki - klasyka, który zawsze kojarzy mi się z domem i ciepłem rodzinnych obiadów.
Nie robiłam ich sama, ale smakowały tak, jak powinny. Może to jest w tym jedzeniu, prostym, uczciwym, bez spieszenia się i zachwiania harmonią smaku - że smakuje.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Dostałam w radiu informacje, że dziś jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Świetna okazja, żeby sobie przypomnieć, że zdrowo nie musi boleć i ograniczać. Że zdrowe jedzenie może być przyjemnością, może pachnieć ulubioną zupą, smakować warzywami
Celem tego dnia jest, aby jak najwięcej osób zaczęło jeść świadomie i gotować uważnie. Chodzi o to, żeby zwolnić, oglądnąć się na to, czy nam służy i brać z tego radość.
Kawa - mały rytuał pośród codziennych
A potem co? Kawa. Jak najczęściej ten krótki moment unieruchomienia, zawieszenia się to najprzyjemniejsza część dnia. Kawa w ręku, zapach świeżo zmielonych ziaren, chwila spokoju - to też jest zdrowe życie. Chociaż zdrowie to nie tylko to, co wkładamy do garnka, ale też to, jak żyjemy i jak odpoczywamy.
Co można dzisiaj dla siebie zrobić
Zdrowe jedzenie zaczyna się od prostych decyzji - tych, które podejmujesz codziennie. I chociaż dziś nie gotowałam, ten dzień i tak był pełen smaku, zapachu i ciepła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz