Witam. Dzi艣 艣wi臋tujemy dzie艅 jajka 馃馃 w zwi膮zku z tym  mam pytanie.Co mo偶na zrobi膰 z jajek?馃馃zapraszam na 21:00 https://iskierkaona.wixsite.com/radioforever 



1.  Jajko zawiera ogromn膮 ilo艣膰 r贸偶nych sk艂adnik贸w od偶ywczych

Jajka nie do艣膰, 偶e s膮 niskokaloryczne, to zawieraj膮 13 witamin i minera艂贸w, wzorcowe bia艂ko i antyoksydanty. S膮 藕r贸d艂em wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz sk艂adnik贸w mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, 偶elaza, cynku i magnezu, selenu i jodu (1). Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezb臋dnych warto艣ciowych sk艂adnik贸w od偶ywczych na ca艂y dzie艅.

Warto pami臋ta膰, 偶e w dzisiejszych czasach, kiedy nasze g艂owy codziennie obci膮偶one s膮 tak wieloma sprawami, 偶贸艂tko jaja mo偶e zdecydowanie poprawi膰 nasze funkcjonowanie, gdy偶 jest doskona艂ym 藕r贸d艂em choliny niezb臋dnej do prawid艂owego dzia艂ania m贸zgu.

2.    W jajku znajduje si臋 bia艂ko w najczystszej postaci

Jajko to 藕r贸d艂o pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka, 艂atwo jajka w艂a艣ciwo艣ciprzyswajalnego przez organizm. 艢wiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) uzna艂a bia艂ko jajka za wzorcowe, przez co wykorzystuje si臋 je jako wz贸r do pomiaru zawarto艣ci aminokwas贸w w innych produktach. Oczywistym jest fakt, 偶e za wz贸r zawsze stawia si臋 najlepsz膮 z dost臋pnych form, w wypadku jako艣ci bia艂ka – wzorem jest jajko.

3.  Jajko sprzyja odchudzaniu i pomaga zachowa膰 zdrow膮 sylwetk臋

Jedno jajo o masie oko艂o 60 g to tylko 81 kcal (2). Wzbogacenie odchudzaj膮cej diety w bia艂ko jaja, przyczynia si臋 do wi臋kszej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie si臋 uczucia syto艣ci przez d艂u偶szy czas. Oznacza to, 偶e w艂膮czenie jaj do diety mo偶e wspom贸c proces odchudzania, zapewniaj膮c jednocze艣nie dostarczenie organizmowi bia艂ek, kt贸re najlepiej wp艂ywaj膮 na rozw贸j masy mi臋艣niowej.

4.  Jajka mo偶na wykorzysta膰 w kuchni na tysi膮ce sposob贸w

Od zarania ludzko艣ci jaja stanowi艂y wa偶ne i cenne 藕r贸d艂o naturalnych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Dzi艣 potrafimy je przyrz膮dza膰 na setki sposob贸w i podawa膰 w rozmaitej postaci jako element da艅, przystawek, sa艂atek czy te偶 jako sk艂adniki z艂o偶onych kulinarnie potraw. Na polskich sto艂ach bardzo popularne s膮 jajka faszerowane przer贸偶nymi nadzieniami.

Dzi艣 w Polsce zjadamy w ci膮gu roku ok. 15% mniej jaj (statystycznie ok. 205 szt./os./rok) ni偶 mieszka艅cy kraj贸w Europy Zachodniej (ok. 240 szt./os./rok) (3). Oznacza to, 偶e w tej dziedzinie od偶ywiania powinni艣my poprawi膰 swoje zwyczaje 偶ywieniowe stawiaj膮c na naturalne produkty wysokiej jako艣ci.

5.  Jajko chroni oczy, serce i inne narz膮dy

呕贸艂tko jaja zawiera lutein臋, kt贸ra poprawia widzenie, a tak偶e chroni ga艂k臋 oczn膮 przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki 偶贸艂tej. Wed艂ug ameryka艅skiej jednostki badawczej ENC (Egg Nutrition Center) zawarta w jajku luteina i zeaksantyna maj膮 w艂a艣ciwo艣ci obni偶aj膮ce ryzyko wyst膮pienia raka jelita grubego oraz chor贸b serca (4).

6.  To natura opracowa艂a te najdoskonalsze formy 偶ywieniowe

Jajko, poza funkcj膮 reprodukcji organizm贸w, od zawsze by艂o jednym z najcenniejszych element贸w diety w 艂a艅cuchach pokarmowych, pocz膮wszy od mikroorganizm贸w, przez dinozaury, a na wsp贸艂czesnych drapie偶nikach i… ludziach ko艅cz膮c.

Ta doskona艂a forma pokarmu jest darem, z kt贸rego korzysta膰 powinni艣my bez obaw i w pe艂ni ufaj膮c sile natury, kt贸rej do艣wiadczenia rz臋du setek milion贸w lat s膮 nie do przecenienia w por贸wnaniu z histori膮 ludzko艣ci czy naszej cywilizacji.

7.  Mitem jest, 偶e nie mo偶na je艣膰 jajek ze wzgl臋du na cholesterol

Egg Nutrition Center (ENC) potwierdza bardzo pozytywne dla zdrowia efekty spo偶ywania jaj (4). Zjadanie jednego jaja dziennie jest doskona艂ym sposobem zapewnienia organizmowi niezb臋dnych i cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Naukowe opinie dotycz膮ce cholesterolu zawartego w jajach zmieni艂y si臋 w ostatnich latach. Pomimo, 偶e w jajach znajduje si臋 cholesterol, to zawiera ono r贸wnie偶 lecytyn臋, kt贸ra ogranicza jego odk艂adanie si臋 w organizmie i redukuje ryzyko zwi膮zane z wyst臋powaniem chor贸b uk艂adu kr膮偶enia.

W 2005 roku zmieni艂y si臋 zasady zdrowego od偶ywiania opracowywane przez Ameryka艅skie Towarzystwa Naukowe (5) i zwi臋kszona zosta艂a zalecana ilo艣膰 spo偶ycia jaj. W piramidzie 偶ywieniowej, kt贸ra odzwierciedla te normy, jaja pojawi艂y si臋 w grupie produkt贸w polecanych w codziennej diecie.

Jedzmy jaja! Na zdrowie!


Komentarze

  1. Taka r贸偶norodno艣膰 sposob贸w ich podania, 偶e ka偶dy znajdzie swoj膮 ulubion膮, u mnie jajka na mi臋kko wiod膮 prym. :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Lubi臋 jajka i mo偶liwo艣ci ich wykorzystania jest sporo. Ja nie raz robi臋 kotlety jajaczne, past臋, omlet czy po prostu jajecznic臋.

    OdpowiedzUsu艅
  3. Mnie lekarz powiedzia艂, 偶e mog臋 je艣膰 do 3 jajek dziennie i taka porcja nie szkodzi na cholesterol. Osobi艣cie najbardziej lubi臋 sadzone, ale na oleju, nie na margarynie. W ko艅cu o oczy te偶 trzeba dba膰. :)

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz