Dziś robiłam ciasto ze śliwkami i kruszonką, muszę przyznać, że ciasto robiłam pierwszy raz w życiu i udało się! To świetny przepis dla początkujących i nie tylko.
Składniki:
- 500 g + 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 20 śliwek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cynamonu
- Cukier puder
Jak zrobić ciasto kruche:
W dwóch sporych miseczkach umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Umyj śliwki rozkrój na pół i wyjmij pestki.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, Ustaw piekarnik 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmij i posyp je pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz