Dziś robiłam kotlety z ziemniakami i tuńczykiem i sos czosnkowy. Robi się je bardzo łatwo i pysznie smakują. Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem to też świetny pomysł np na obiad,
Składniki
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula cukrowa, dokładnie posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- bułka tarta
- do smażenia: olej roślinny
przygotowywanie kotletów
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem tak, żeby nie było grudek.. Połączyć z odsączonym tuńczykiem, cebulą, doprawić solą, pieprzem i odstawić, z masy formować zgrabne kotlety, obtaczać je w cienkiej warstwie bułki. Rozgrzać na patelni olej. Smażyć kotlety kilka minut z każdej strony
Sos czosnkowy
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego - 6 łyżek
- 4 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sos czosnkowy przygotowanie
Do miseczki z czosnkiem dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego.Dodaj również sól i zamieszaj całość. Prawie gotowy sos odstaw na kilka minut. Następnie dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu. Jeszcze tylko szczypta pieprzu


Pewnie, że jest to świetny pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuń