piątek, sierpnia 19, 2022

 Dziś robiłam kotlety z ziemniakami i tuńczykiem i sos czosnkowy. Robi się je bardzo łatwo i pysznie smakują. Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem to też  świetny pomysł np  na obiad,





Składniki

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula cukrowa, dokładnie posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • do smażenia: olej roślinny

 przygotowywanie kotletów

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem tak, żeby nie było grudek.. Połączyć z odsączonym tuńczykiem, cebulą, doprawić solą, pieprzem  i odstawić, z masy formować zgrabne kotlety, obtaczać je w cienkiej warstwie bułki. Rozgrzać na patelni olej. Smażyć kotlety kilka minut z każdej strony


Sos czosnkowy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego - 6 łyżek
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sos czosnkowy przygotowanie

Do miseczki z czosnkiem dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego.Dodaj również sól i zamieszaj całość. Prawie gotowy sos odstaw na kilka minut. Następnie dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu. Jeszcze tylko szczypta pieprzu


1 komentarz:

  1. Martyna K9:41 PM

    Pewnie, że jest to świetny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń