piątek, maja 02, 2025

                                                  2 maja – Dzień Flagi RP i...

Dzień Flagi i Dzień Grilla – 2 maja w biało-czerwonych barwach i zapachu pyszności

2 maja świętujemy Dzień Flagi RP i Międzynarodowy Dzień Grilla. Sprawdź, jak świętować z głową – przepisy, zasady bezpieczeństwa i pomysły na zdrowego grilla na majówkę.

przeczytaj także. 2 maja – Dzień Flagi RP

2 maja świętujemy Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – to doskonały moment, by poczuć dumę z biało-czerwonych barw. Ale ten dzień ma też luźniejsze oblicze – przypada na niego również Międzynarodowy Dzień Grilla!

Grillowanie – polska tradycja na świeżym powietrzu

Słońce, weekend i wolny dzień? To wręcz zaproszenie do grillowania. Najchętniej wybieramy:

  • ogródki działkowe

  • miejskie parki z wyznaczonymi strefami

  • plaże nad jeziorami

  • nadwiślańskie bulwary w Warszawie

Niektórzy przynoszą jednorazowe grille, kiełbasę, sosy, frytki z targu i ogórka. Wieczorem tworzy się z tego niezapomniana atmosfera pikniku.

Grilla trzeba umieć… i się zachować

Grillowanie to sztuka, a nie tylko wrzucenie mięsa na ruszt. Warto pamiętać:

  • Rozpal grill bezpiecznie, nie używaj żywego ognia pod mięsem

  • Mięso piecz na żarze, najlepiej na tackach

  • Marynuj dzień wcześniej – zioła i przyprawy wydobywają smak

  • Nie grilluj w miejscach zakazanych, szanuj przestrzeń wspólną

  • Po imprezie – posprzątaj

  • Nigdy nie kąp się pod wpływem alkoholu

Zobacz. Grilowanie dla początkujących

Fit grill? Czemu nie!

Grill to nie tylko karkówka. Możesz przygotować:

  • ryby, kurczaka, indyka

  • grillowane warzywa: paprykę, cukinię, pieczarki

  • sery (np. halloumi)

  • roślinne zamienniki mięsa

Zamiast gotowych przypraw użyj świeżych ziół. Dodaj czosnek, rozmaryn, oregano – będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Zobacz, Metody grillowania – jaką wybrać



2 komentarze:

  1. TosiMama10:24 AM

    Dzień Flagi i Dzień Grilla - zabawne połączenie. Ale w naszym majówkowym klimacie całkiem adekwatne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Biało-czerwony dym z grilla unosi się dumnie niczym flaga – świętujemy po polsku, z kiełbasą w jednej ręce i patriotyzmem w sercu

      Usuń