2 maja – Dzień Flagi RP i...
Dzień Flagi i Dzień Grilla – 2 maja w biało-czerwonych barwach i zapachu pyszności
2 maja świętujemy Dzień Flagi RP i Międzynarodowy Dzień Grilla. Sprawdź, jak świętować z głową – przepisy, zasady bezpieczeństwa i pomysły na zdrowego grilla na majówkę.
przeczytaj także. 2 maja – Dzień Flagi RP
2 maja świętujemy Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – to doskonały moment, by poczuć dumę z biało-czerwonych barw. Ale ten dzień ma też luźniejsze oblicze – przypada na niego również Międzynarodowy Dzień Grilla!
Grillowanie – polska tradycja na świeżym powietrzu
Słońce, weekend i wolny dzień? To wręcz zaproszenie do grillowania. Najchętniej wybieramy:
-
ogródki działkowe
-
miejskie parki z wyznaczonymi strefami
-
plaże nad jeziorami
-
nadwiślańskie bulwary w Warszawie
Niektórzy przynoszą jednorazowe grille, kiełbasę, sosy, frytki z targu i ogórka. Wieczorem tworzy się z tego niezapomniana atmosfera pikniku.
Grilla trzeba umieć… i się zachować
Grillowanie to sztuka, a nie tylko wrzucenie mięsa na ruszt. Warto pamiętać:
-
Rozpal grill bezpiecznie, nie używaj żywego ognia pod mięsem
-
Mięso piecz na żarze, najlepiej na tackach
-
Marynuj dzień wcześniej – zioła i przyprawy wydobywają smak
-
Nie grilluj w miejscach zakazanych, szanuj przestrzeń wspólną
-
Po imprezie – posprzątaj
-
Nigdy nie kąp się pod wpływem alkoholu
Fit grill? Czemu nie!
Grill to nie tylko karkówka. Możesz przygotować:
-
ryby, kurczaka, indyka
-
grillowane warzywa: paprykę, cukinię, pieczarki
-
sery (np. halloumi)
-
roślinne zamienniki mięsa
Zamiast gotowych przypraw użyj świeżych ziół. Dodaj czosnek, rozmaryn, oregano – będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Zobacz, Metody grillowania – jaką wybrać
Dzień Flagi i Dzień Grilla - zabawne połączenie. Ale w naszym majówkowym klimacie całkiem adekwatne.
OdpowiedzUsuńDokładnie! Biało-czerwony dym z grilla unosi się dumnie niczym flaga – świętujemy po polsku, z kiełbasą w jednej ręce i patriotyzmem w sercu
Usuń