Dla ciekawych nowych smaków polecamy panierowane frytki z cukinii.
Składniki
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 6 łyżek bułki tartej
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cukinie dokładnie myjemy Następnie odcinamy końcówki i Kroimy jak na frytki. Oliwę rozrabiamy z solą pieprzem w jednym naczyniu. W drugim naczyniu wsypujemy bułkę tartą
Najpierw obtaczamy kawałek cukinii w Oliwie z solą pieprzem, potem w bułce tartej i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok.20 min. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem. Ja robiłam czosnkowy
Sos czosnkowy
2 ząbki czosnku pół szklanki jogurtu naturalnego - 6 łyżek dokładnie mieszamy i polewamy na frytki
Widziałam ostatnio ten przepis i w weekend mam zamiar go wypróbować!
OdpowiedzUsuńChętnie sprawdzę, czy i mnie spodobają się smakowo. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, bardzo chętnie spróbuję. Dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa tych frytek z cukini.
OdpowiedzUsuń